04/11/04 08:43

 

Καταγγέλλει ο ΣΥΝ στη Βουλή

Μπροστά στην απειλή κυρώσεων οι δικαστές που δικαίωναν προσφυγές συμβασιούχων

 

 

Eurokinissi

Αθήνα

 

Έγγραφο του πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου Στ.Ματθία προς τους διευθύνοντες πρωτοδικείων και ειρηνοδικείων του κράτους αποκαλύπτει πως επί πενταετία οι δικαστές αποφάσιζαν υπό τη δαμόκλειο σπάθη πειθαρχικών κυρώσεων εάν δικαίωναν προσφέυγοντες στη Δικαιοσύνη συμβασιούχους.

 

Το εμπιστευτικό έγγραφο του Στ.Ματθία επανέφερε την Τετάρτη στη δημοσιότητα ο Συνασπισμός. Σε ταυτόχρονες ερωτήσεις που κατέθεσαν στη Βουλή ο Αλέκος Αλαβάνος και στο Ευρωκοινοβούλιο ο Δημήτρης Παπαδημούλης επισυνάπτουν το έγγραφο με ημερομηνία 5/5/1999.

 

Βάσει δημοσιευμάτων του Τύπου της Πέμπτης, τα στελέχη του ΣΥΝ σημειώνουν «για μία πενταετία οι δικαστές που δίκαζαν υποθέσεις συμβασιούχων αποφάσιζαν υπό τη δαμόκλειο σπάθη αυστηρών πειθαρχικών ποινών εάν θα δικαίωναν τους προσφυγόντες στη Δικαιοσύνη συμβασιούχους».

 

Επισημαίνουν, δε, ότι με συγκεκριμένο έγγραφο αποδεικνύεται ότι ο πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου «υπερβαίνει τα όρια των αρμοδιοτήτων του, αφού υπό την απειλή πειθαρχικών κυρώσεων σε βάρος των δικαστών, προσπαθεί να τους επιβάλλει συγκεκριμένη νομική άποψη για το θέμα των συμβασιούχων ταυτόσημη με την τότε κυβερνητική άποψη, αλλά τελείως αντίθετη με την κοινοτική νομοθεσία».

 

Ο Αλ.Αλαβάνος καλεί τον υπουργό Δικαιοσύνης Αν.Παπαληγούρα να ενημερώσει τη Βουλή εάν το έγγραφο έχει ανακληθεί και πότε, καθώς και εάν υπάρχουν σήμερα ανάλογες, έστω και προφορικές, εντολές προς τους δικαστές.

 

Ακόμη, καλείται ο υπουργός να δηλώσει τι προτίθεται να πράξει για τις αποφάσεις των δικαστηρίων που εκδόθηκαν εις βάρος των συμβασιούχων που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη εκείνη την περίοδο.

 

 

news.in.gr