Αμα σε δείρει ο δικαστής σε ποιον να πας να δικαστείς

 

ΘΗΒΑ

 

Και δαρμένος και χρεωμένος. Σε 28 μήνες φυλακή καταδικάστηκε ο Ηρακλής Ζωίτσης, για συκοφαντική δυσφήμιση, έπειτα από μήνυση που κατέθεσε εναντίον του ο πρωτοδίκης του Πρωτοδικείου Θήβας Δημοσθένης Σγουρίτσας, όταν ο κατηγορούμενος, που δικαζόταν για κληρονομικά, ζήτησε την εξαίρεσή του για μεροληψία. Ο Η. Ζωίτσης χαρακτήρισε την ποινή εξοντωτική, αρνήθηκε να εξαγοράσει την ποινή με το ποσό των 7.500 ευρώ και προτίμησε να οδηγηθεί στις φυλακές.

 

Η υπόθεση αυτή όμως έχει και δεύτερο σκέλος, αφού εκκρεμεί μήνυση του Ζωίτση κατά του δικαστικού για ξυλοδαρμό. Ο Δ. Σγουρίτσας κατηγορείται από τον Η. Ζωίτση ότι, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την εξαίρεσή του, του επιτέθηκε μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου, τον γρονθοκόπησε και στη συνέχεια αποχώρησε ανενόχλητος.

 

Το Σάββατο ο δικαστικός ζήτησε συγγνώμη για την επίθεση λέγοντας «κ. Ζωίτση, ζητώ συγγνώμη για την πράξη μου, αλλά δεν σας συγχωρώ για τους τρόπους σας».

 

Παράλληλα, το διοικητικό συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Θήβας αποφάσισε ομόφωνα «να εκφράσει την αμέριστη συμπαράστασή του προς τον πρωτοδίκη του Πρωτοδικείου Θήβας κ. Δημοσθένη Σγουρίτσα, τον οποίο θεωρεί έντιμο και αξιοπρεπή άνθρωπο και δικαστή, ο οποίος με τη νομική του κατάρτιση και εγκράτεια, αλλά και το ήθος του, κοσμεί το δικαστικό σώμα».

 

Οσο για την ενέργεια του δικαστικού να γρονθοκοπήσει τον κατηγορούμενο, θεωρεί το περιστατικό ατυχές και επισημαίνει ότι οφείλεται σε εξακολουθητική προκλητική συμπεριφορά του κατηγορούμενου.

 

Μετά την ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου, ο Ηρακλής Ζωίτσης δήλωσε: «Ακόμα και να με σκοτώνανε, πάλι το ίδιο θα έκαναν αυτοί. Δεν πρόκειται μόνο για συντεχνία, αλλά δημιουργούνται και οι προϋποθέσεις για να στηρίζονται τέτοιες άνομες, παράνομες και άδικες πράξεις».

 

Για τη συγγνώμη του πρωτοδίκη ο Η. Ζωίτσης δήλωσε: «Ως άνθρωπος δέχθηκα τη συγγνώμη του. Η πράξη του όμως ήταν δολοφονική».

 

 

Γ. ΜΠΑΡΔΩΣΑΣ

 

 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 03/11/2003